Intervju Hans R Strömberg


Hur länge har du använt tryckvagn i din träning?

Jag började faktiskt i slutet på 70-talet när de första kom och har använt mig av det från och till fram tills nu. Jag har väl förbrukat 7-8st vagnar genom åren och har idag två stycken som vi använder främst höst och vår.

Vad är din allmänna åsikt om träning i tryckvagn?

Ett väldigt bra komplement till styrketräning, framför allt när förhållandena är lite sämre. Dessutom är det perfekt när man har en häst i konvalescent.

På vilket sätt anväder du tryckvagn i din träning?

Jag använder det mest som styrketräning inför olika tävlingsperioder men även vissa perioder då träningsförhållandena är lite sämre p.g.a. väder etc.. Dock har jag så bra träningsförhållanden idag så jag utnyttjar mest våra backar för styrketräning. När vi väl kör i tryckvagn så handlar det till 90% om skritt och då på väldigt lågt tryck. Då skrittar jag ca.500m och släpper i ca.200. så kör jag växelvis i max 30min.

Kör du tryckvagn även på unghästar?

Ja det händer faktiskt att jag kör även med 2-åringar. Då börjar jag med väldigt korta pass där intervallerna också är kortare. Det är bra att börja styrketräna unghästar tidigt men det gäller såklart att man är försiktig på samma sätt att man inte kör för fort.

Vad är viktigast att tänka på när man använder tryckvagn tycker du?

Att hästen jobbar rakt i vagnen. Blir det för tungt arbetar de oftast fel och det är då man kan få skador. Men många hästar mår bra av att dra tyckvagn. Många gånger så är öronen framåt och man ser att dom nästan myser av träningen.

Är det någon häst som du tycker fått en extra bra utvecklingskurva med just tryckvagnsträning?

Nej det kan jag inte komma på, dock är det många hästar som kommit till mig som haft lite sämre kapacitet som jag tycker fått en riktig bra utveckling med tryckvagnsträning. On track Piraten går också periodvis i tryckvagnen och svarar bra på det.