Intervju Per K Eriksson

För de flesta är du känd som tränare till elitloppshästen Royal Fighter men du har dina största framgångar i USA, berätta.

Jag har varit travtränare sedan 1983, 20 år i USA och snart 13 år i Sverige. Efter lumpen 1980-1981 fick jag möjlighet att få en anställning som hästskötare hos Ulf Nordin. I juli 1981 kom ett erbjudande att resa över Atlanten och träna häst hos Sören Nordin även där som hästskötare. Men redan efter sex månader fick jag möjligheten att bli andretränare i stallet.

Strax efter min befodran dök möjligheten upp att äga mitt eget stall i USA som låg i Showplace New Jersey. Stallet bestod till en början av 12 hästar och en av dem var Spirit Supreme som deltog i Elitloppet 1983. Mitt bästa år i min karriär kom under 1985 då Prakas som treåring vann Hambletonia World Trotting Derby.

Nästa stjärna jag fick i stallet var Davida Hanover som vann 10/14 starter i Europa. Under 1991 kom min andra seger i Hambletonia World Trotting Derby genom Giant Victory och året efter tredje vinsten med Alf Palema, i samma lopp var stallets häst King Conch tvåa. Två andra framgångsrika hästar både på tävlingsbanan och i aveln som jag tränat är American Winner och Credit Winner.

Vad är din åsikt om tryckvagnsträning?

Jag har använt tryckvagn sedan 1984 och tycker det är en bra träning för hästar som har svårt att klara av vanlig träning t.ex. de med dåliga knän eller gaffelbandsskador. Sen är det framför allt ett bra verktyg för vinterträning.

I vilken ålder för hästarna börjar du med tryckvagnsträning och hur ser upplägget ut?

Dom börjar som treåringar. Då kör vi fem dagar i veckan enbart i skritt. Vi börjar med 30 bar och ökar sedan till 100 bar på en tremånadersperiod. Första passen är på 20min och efter tre månader är vi uppe i ca. 1 timme. Vi kör växelvis med tryck utefter hästens kapacitet och utveckling.

Hur kan träningsprogrammet se ut för en trävlingshäst som använder tryckvagn?

Exempelvis Royal Fighter skrittar vi varje dag i tryckvagn istället för för att träna 2 gånger i veckan. Var tolfte dag går han ett snabbjobb. Så kommer han gå hela denna säsong (2016) som det ser ut i dagsläget.

Vilka är de största fallgroparna med tryckvagnsträning och hur undviker man dom enligt dig?

De största fallgropen är hästrana som inte drar på ett bra sätt, t.ex. håller huvudet högt som gör att de oftast får ont i ryggen. Det är viktigt att det är i harmoni när de jobbar i tryckvagnen.

Har du några exempel på hästar som svarat extra bra på tryckvagnsträningen?

Prakas, Alf Palema, Giant Victory och Royal Fighter