Intervju Thomas Dalborg´

Hur ser din historia som travtränare ut?

Jag har varit aktiv inom travet i 15 år. Jag har arbetat hos bl.a. Steen Juul, Micke Linderoth, Veijo Heiskanen, Per Henriksen och Anders Wolden. Sen har jag även arbetat 4 år som hovslagare innan jag tog steget till egen tränare.

Hur länge sedan var det du började använda tryckvagn i ditt träningsprogram?

Jag lärde mig ett nytt sätt för mig att träna med tryckvagn hos Per Henriksen för 11 år sedan. Sedan dess kör jag huvudsakligen tryckvagnsträning på våra hästar.

Vad är din almänna åsikt om tryckvagnsträning?

Att det är ett fruktansvärt effektivt verktyg för skonsam styrketräning när det används på rätt sätt.

I vilken ålder börjar hästarna använda tryckvagn hos dig?

Vi kör enbart i tryckvagn under intervallträning. Men lägger inte på tryckvagn i intervallerna förrän tidigast vid 2 1/2 år. Andra hästar som är senare i  utvecklingen bör man vänta med. Att skritta med tryck ser jag inget hinder med att starta redan som ettåringar.

Hur kan träningsprogrammet se ut för unghästar som börjar med tryckvagn?

Jag kör backintervaller eller rakbana 3 dagar i veckan med 25 bars tryck i 700m. Sedan ökar jag successivt trycket och antal intervaller. När jag kommit upp till 75 bars tryck och 6 stycken intervaller går jag ner på 2 dagar i veckan.

Hur ser kan träningsprogrammet se ut för tävlingshästarna?

Jag kör antingen 3 dagar i veckan med de svagare hästarna. Gärna i backe 700m i 1.50-2.00 tempo för att jogga tillbaka utan tryck. Starkare hästar kör jag gärna fortare med 2 dagar i veckan med lite lättare tryck, exempelvis 40-60 bars tryck i stegrande tempo. Sista intervallen går i 1.40.-1.45-tempo.

Vilka är de största fallgroparna med tryckvagnsträning och hur undviker man dom?

Det är lätt att gå fram för fort. Jag brukar köra utan tryck i början då tryckvagnar överlag är tunga. Pulsmätare är också ett bra hjälpmedel.

Har du exempel på hästar som svarat extra bra på tryckvagnsträningen?

Många hästar som är snett musklade eller fuskar med baksteget har stor nytta med tryckvagnsträning. Hos Per Henriksen var Amour Ami en häst som blev väldigt bra på kort tid med den typen av träning.